A Garay János Gimnázium Leánykara

„Ahol a szavak elhagynak bennünket, ott kezdődik a zene.”
(Heinrich Heine)

A Szekszárdi Garay János Gimnázium óvónőképző kórusát Gerse József ének - zene tanár alapította az 1970-es években. Az énekkar öt alkalommal elnyerte az „Év kórusa” címet. A gimnáziumban 1978-ban megalakult a zenei fakultáció. A Tanár úr családja alapította a „Gerse József–díj” - at a zenei tehetségek felkarolásáért. Munkáját Anducska Adrienn tanárnő folytatta.
A gimnázium leánykarát a 2013-2014. tanévben Naszladi Judit tanárnő újjáalakította. Az általa dirigált művészeti csoport a 40 fős leánykar és a 17 fős német nemzetiségi kamarakórus.
Az intézményt művészetek területén is a kiemelkedők között tartják számon. Ezt igazolják az iskola kiváló szereplései a Keszthelyi Helikoni Ünnepségeken, illetve egyéb országos versenyen (Éneklő Ifjúság Díszhangverseny, Magyarországi Németek Ifjúsági Nemzetiségi Kórusminősítő Fesztiválja (Landesrat), Bárdos Lajos Zenei Hetek Tolna megyei koncertjei, KÓTA minősítések). Az iskola énekkara fontos és meghatározó szerepet játszik Szekszárd Megyei Jogú Város kulturális életében. A Szekszárdi Garay János Gimnázium Leánykarában az intézmény 13-18 éves diákjai énekelnek. A leánykar hetente egy alkalommal próbál az iskola ének-zene szaktantermében. Rendszeres résztvevője a Keszthelyi Helikoni Ünnepségeknek. E rangos megmérettetésen az intézmény kórusa 2000. év óta vesz részt más művészeti kategóriák mellett. Az újjáalakított leánykar fennállása óta öt országos és több regionális minősítő versenyen énekelt (2014. Keszthely, 2015. Tolna, 2016. Keszthely, 2017. Szekszárd, 2018. Keszthely, Szekszárd; 2019. Szekszárd) és teljesítményét ezüst, bronz, illetve arany diplomával értékelték.
Naszladi Judit tanárnő, mesterpedagógus ötlete alapján újraindult Tolna megyében, Szekszárdon az „Éneklő Ifjúság” mozgalom.
A gimnázium két, általa irányított művészeti együttese az „Éneklő Ifjúság Díszhangverseny” - en elért eredményei alapján - több alkalommal - „Szekszárd Büszkesége” kitüntető elismerésben részesültek (2017, 2018., 2019.),
Az együttes 2017., 2018. és 2019. években a Bárdos Lajos Zenei Hetek keretében megrendezett Tolna megyei Éneklő Ifjúsági Díszhangversenyen „Arany diplomával” minősítést szerzett.

 

A Szekszárdi Garay János Gimnázium Német Nemzetiségi Kamara Kórusa

Az intézmény legfiatalabb együttese a 2014. év őszén létrejött német nemzetiségi énekkar. A csoport hetente próbál az ének teremben. Az eredeti, autentikus népdalokat harmonika kísérettel éneklik. Az együttesben jelenleg 17 fő énekel.
Rövid fennállása óta 4 országos és regionális minősítő versenyen énekeltek (2015. Mohács, Mözs-Tolna, 2016. Keszthely, 2017. Szekszárd, 2018. Szekszárd, Keszthely, 2019. Szekszárd) és teljesítményüket ezüst, arany, illetve kitüntetéses arany diplomával értékelték.
Rendszeres résztvevői a nemzetiségi minősítéssel egybekötött „Éneklő Ifjúság Díszhangverseny” - nek.
Az együttes szakmai vezetője Naszladi Judit tanárnő.